måndag 11 november 2013

Galenskaparna.

Jag fick någon form av uppenbarelse idag, jag antar att de hela tiden legat och grott i mitt bakhuvud, likt en cancertumör som man inte riktigt vill ta itu med, för att man vet inte om de är något som är illa eller om det är bra. Det som jag fick idag var väl egentligen inget utav det. Det var mittemellan.

Jag satt på en föreläsning med en person som talade om FN och vad FN gör, det vi kom fram till egentligen var att FN inte gör så mycket mer än att bara tycka. FN är som den där alldeles för snälla morfadern som går in och säger till sina barnbarn (som då självklart är alla världens länder) att sluta upp att bråka med varandra, när barnbarnen inte lyssnar på sin morfar så sätter han sig ner med en stor suck och tar sig en whisky.

Istället för att förebygga krig så lägger man alla sina kort när kriget väl startat. Den ekonomiska delen som orsakas av krig skulle försvinna, det blir alltså billigare att hålla freden. Men sedan får man ju tänka på att krig är ju inte bara ett bråk mellan två eller fler parter, det är mycket ekonomiskt vinst intresse och maktmissbruk i det hela. Det jag egentligen vill komma fram till är att FN inte har någon större inverkan på världen i helhet. Det sitter ju fem länder i säkerhetsrådet som har VETO rätt, men de sätts endast i bruk när kriget har startat och massor med människor dött. Gör om, gör rätt.
Det är många i världen som anser att FN lika gärna kan peta sig någonstans, medans det finns lika många som är livrädda för att FN läggs ner eftersom att det skulle få hela världen att börja röra på sig. Så FN kan få bestå, men det har gått ett tag sedan 1945 nu. Det är dags för en förändring. Eller?

Med den kunskapen vi har idag om människan så borde vi kunna bygga upp en organisation som är grundad på människor och inte förväntningarna av människor. Det är lätt att det spårar ur och till slut så är det någon stackars sate som förespråkar fred som blir skjuten för att han kastat blommor och olivkvistar på fel soldater.

Imorgon är det skola och sedan jobb, så nu är det hög tid för att få sova.

God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar